Blagajna - maloprodaja

Vnos stranke

Vnos stranke

Predhodnja tema Naslednja tema  

Vnos stranke

Predhodnja tema Naslednja tema JavaScript se potrebuje za tiskanje  

V kolikor želi stranka, da na računu piše Janez Valvazor s.p. z njegovo davčno številko in vse ostalo to naredi še preden se izpiše račun:

Pritisnemo tipko  <F11> ali z miško kliknemo v desno zgornjo vnašalnico. Nato nadaljujemo z vnosom. Pravilni vnos naziva, ID, naslova in ostalo:

clip0532

 

2. vrstica je prazna, sicer je namenjena dodatnemu nazivu. Zadnja vrstica je prazna sicer je namenjena vnosu naročilnice in datuma ali tel.številke.

Namesto vnosa lahko pritisnemo <CTRL>+<ENTER> in pridemo do šifranta klientov kjer izberemo željenega klienta. Iz šifranta ga izberemo z <ENTER> ali z miškinim dvoklikom. Pozor: lahko imate vklopljene kriterije in morate z <ENTER> prvo prikazati vse kliente. V kolikor klienta še ni v šifrantu ga lahko naprej z F9 in U dodate v šifrant in nato ko ga vnesete izberete iz šifranta. Praviloma se klienti, vpisani v vnašalnice na bl.računu, ne shranijo direktno v šifrant klientov v kolikor so nastavitve ustrezne se lahko tudi to omogoči.

 

Odvisno od nastavitev se lahko v polje za naziv klienta (1.vrstica) vpiše:

oznaka klienta ali
ID št. za DDV ali
davčna številka ali
številka popustne kartice.

 

In na osnovi veljavne številke se iz šifranta klientov ali preko interneta (iz AJPES) avtomatično preberejo podatki o klientu.

 

Klient kateri se izbere iz šifratna klientov in je določen kot davčni zavezanec se že avtomatično izpiše kot račun za davčnega zavezanca. V kolikor se vnese novega klienta kot davčnega zavezanca v polja prikazana zgoraj, pa je potrebno račun izpisati kot <SHIFT>+<F5>. Račun za davčnega zavezanca je malo drugačne oblike: klient, datum odpošiljanja blaga/ opravljanja storitev je dodatno izpisano, cene in zneski po artiklih so brez ddv in ddv osnova je prikazana spodaj.