Obvezna navodila o uporabi DL programov

Popravljanje baze podatkov

Popravljanje baze podatkov

Predhodnja tema Naslednja tema  

Popravljanje baze podatkov

Predhodnja tema Naslednja tema  

Z ukazom Ostalo/servis baze podatkov/optimizranje preprečujemo okvaro baze podatkov. Tem pogosteje  izvajamo ta ukaz, bolje so podatki v bazi podatkov zaščiteni pred izgubo in pred okvaro. Ukaz lahko izvajamo tudi zelo pogosto, četudi ni potrebno. Ukaz nam traja večinoma le nekaj sekund.

 

V kolikor pa prise do okvare baze podatkov pa zaženemo ukaz: Ostalo/Servis baze podatkov/ popravljanje. Ukaz nam traje od 1 minute do nekaj minut-odvisno od količine podatkov. Ukaz ne škoduje podatkom in ga lahko izvedemo tudi če nismo prepričani ali okvara baze podatkov res obstaja.

 

Ukaz je priporočljivo izvesti v primerih:

velikega števila novih vnosov ali brisanj v program,
pogostega izpadanja el.energije ,
pogostega nepravilnega zaključevanja programa,
manj-zmogljivih računalnikov,
nestabilne inštalacije operacijskega sistema MS Windows - računalnik nam neprestano nagaja in nam sporoča neszana sporočila,
pogostega resetiranja računalnika, zaradi strojnih motenj računalnika,

 

Pozor: med izvajanjem ukaza ne sme noben uporabnik uporabljati programa v katerem se izvaja program. Šele ko je ukaz končan lahko nadaljujemo z uporabo trenutnega programa.

 

 

Opis postopka popravljanja podatkov

Pred štrtom ukaza preverimo, da so vsi uporabniki prenehali uporabljati program in ga tudi pravilno zaključili. V kolikor to nismo storili nam program lahko ne bo uspešno popravil podatkov. Program zaženemo, arhiviramo podatke, zaženemo ukaz Ostalo/Servis baze podatkov/Popravljanje. Ukaz nam obnovi vse podatke v trenutni bazi podatkov - to pomeni za trenutno podjetje in trenutno leto v katerem smo prijavljeni. Ko se ukaz izvaja se nam miškin kurzor prikazuje kot peščena ura.

 

Ko se ukaz zaključi nam se na oknu pojavi sporočilo: "Ukaz je uspešno zaključen" ali pa nam prikaže še podatke katere podatke je popravil.

 

Pomembno: med izvajanjem ukaza ne smemo resetirati računalnika, ugasniti in kakorkoli drugače prekiniti program. Lahko pride do izgube podatkov in v primeru,da smo izvedli pred tem ukazom arhiv lahko dobimo prejšnje stanje nazaj.

 

Celotna obnovitev podatkov

 

To storimo tako da izvedemo 3 ukaze zaporedoma:

- popravljanje baze podatkov

- optimiziranje

- nadgradnja baze podatkov

 

V tem primeru se ob predpostavki, da je dovolj prostega pomilnika na trdem disku, kjer se podatki nahajajo, sigurno podatki poravijo in lahko nadaljujemo z delom.