Obvezna navodila o uporabi DL programov

Pravilno zaključevanje programov

Pravilno zaključevanje programov

Predhodnja tema Naslednja tema  

Pravilno zaključevanje programov

Predhodnja tema Naslednja tema  

Program se pravilno zaključi tako, da zapremo glavno okno programa (to okno je ponavadi tisto okno katero vsebuje glavni meni v zgornjem delu okna). Najlažje zapremo to okno z miškinim klikom na X v desnem zgornjem kotu okna. Če ima program odprta še dodatna okna, moramo zapreti najprej ta okna in nato glavno okno. S tipkovnico lahko zapremo trenutno aktivno okno s kombinacijo tipk ALT+F4. Če nobeno okno ni aktivno z ALT+F4 pridemo do okna za zaključevanje Windows-ov. Program ni pravilno zaprt vedno, kadar ne zapremo vseh njegovih oken z glavnim vred. Če se kakšno okno ne da zapreti moramo program zaključiti nepravilno. To lahko storimo z ukazom  zaustavitev program (End task), z mehkim resetom računalnika, trdim resetom računalnika ali tako da računalnik ugasnemo z tipko. Program se lahko zapre kar sam od sebe. To se lahko zgodi zaradi logične programske napake ali sistemske programske napake. Tako zaključevanje programov je ravno tako napačno in je priporočljivo pri ponovnem vstopu v program popraviti podatke.

 

Nepravilno zaključevanje programov je najpogosteje vzrok za izgubo podatkov in okvaro baze podatkov.

 

Po vsakem nepravilnem zaključku programa DL moramo pri naslednjem vhodu v program porpaviti podatke in preveriti pravilnost zadnjih vnosov.

 

V kolikor v naprej dobimo najavo za izklop električne energije za dalj časa, je potrebno pravilno ugasniti vse računalnike še preden nam el.energije dejansko zmanjka.  Še posebno je pomembno da to storimo z glavnim računalnikom – strežnikom oz. računalnikom na katerem se nahajajo podatki. Ko pride do izpada el.energija morajo biti vsi računalniki  ugasnjeni. Ko želimo ponovno uporabljati računalnik je potrebno preveriti ali obstaja el.energija in šele nadaljujemo. Prvo se prižiga glavni računalnik - strežnik, če ta obstaja.