Obvezna navodila o uporabi DL programov

Zaključevanje Windows-ov oz. ugašanje računalnika

Zaključevanje Windows-ov oz. ugašanje računalnika

Predhodnja tema Naslednja tema  

Zaključevanje Windows-ov oz. ugašanje računalnika

Predhodnja tema Naslednja tema  

Računalnik se pravilno zaustavi (Operacijski sistem Windows-i se pravilno zaključijo) z ukazom Start/Shut Down – Shut Down. Vendar moramo pred tem, obvezno zapreti vse programe, ki so trenutno zaganjajo. Ko se programi zapirajo moramo pogosto odgovoriti tudi na vprašanje, če se neshranjeni podatki shranijo. Paziti moramo tudi na programe, ki so minimizirani. Na ekranu ni okna, vendar so v spodnji statusni vrstici, desno od gumba Start, prikazane ikone, ki predstavljajo programe. Potrebno je zapreti tudi te programe (kliknemo na ikono, program se nam odpre (okno) in mi zaustavimo program).

 

S START/Shut down se nam računalnik pripravi na izklop. Starejši računalniki nam sporočijo, da sedaj lahko varno ugasnete računalnik in moramo na tipko ON/OFF sami ugasniti računalnik, novejši pa se ugasnejo sami. S tem so Windows-i pravilno zaključeni. Če se dolgo časa (nekaj minut) ne prikaže napis „Sedaj lahko varno ugasnete računalnik" ali se sam ne ugasne, ga moramo ugasniti ročno s tipko na ohišju računalnika (tipko ON/OFF držimo približno 5s). Nikakor ne smemo računalnika fizično ugasniti kar med delom (s tipko ON/OFF ali vtičnico), ko uporabljamo katerikoli program in ga nismo zaključili. S tem lahko pride do okvare MS Windows-ov in uporabljenih programov, ki se nam nočejo več pravilno zagnati, izgube podatkov in okvare baz podatkov. Okvara baz podatkov pa lahko povzroči izgubo večjega števila podatkov ali celo vseh podatkov. Tako nam ostanjo le podatki v arhivu (Arhiviranje podatkov).

 

Posebno moramo paziti pri zaustavljanju strežnika. Prvo moramo ugasniti vse delovne postaje in nazadnje tudi strežnik. Jasno, pred izklopom moramo zaključiti vse programe, ki so odprti.

 

Če se nam zgodi, da računalnika po standardni poti nikakor ne moremo ugasniti (Start/Zaustavitev sistema) in vse kaže da moramo vseeno ugasniti računalnik s tipko, ker enostavno drugače ne gre, poskušamo pred tem zapreti programe z ukazom »Končaj opravilo« ali »End task« in šele nato ugasnemo računalnik s tipko na računalniku. Do teh ukazov lahko pridemo s CONTROL+ALT+DELETE. Nujno si moramo zapomniti kateri program smo uporabljali oz. kateri programi so bili odprti, ko smo to naredili.  Po ponovnem zagonu računalnika je priporočljivo popraviti podatke v programih DL (Popravljanje baze podatkov), ki so bili v primeru ugašanja računalnika odprti. Enako je potrebno storiti, če se nam računalnik sam od sebe resetira ali smo ga mi resetirali s tipkami na računalniku CTRL+ALT+DELETE, ki so jih pritisnili dvakrat ali večkrat.

 

Po nepravilno zaključenem računalniku se pogosto MS Windowsi ne zaženejo tako kot smo navajeni. Na začetku pred MS Windowsi se nam zažene program »Scan disk«, ki nam poskuša prvo popraviti sistemske napake na trdem disku. Ta program se mora nujno izvesti za nadaljevanje zagona MS Windows. Program »Scan disk« nas med pregledom diska  sprašuje ali želimo napako propraviti, ... Imamo več možnosti, za primer lahko izberemo: da se podatki popravijo, da se preskoči kopiranje na disketo in da se izgubljene datoteke izbrišejo.

 

Ko se nam prižiga računalnik in nam začne nalagati Windows-e, moramo paziti pri prijavi v MS Windowse, v kolikor imamo računalnik v mreži, oziroma se nam prikaže okno za »prijavo v omerežje«, katero od nas zahteva omrežno geslo. To geslo je ponavadi prazno in samo nadaljujemo z ENTER oz. z miško na OK. To geslo nikakor ni geslo za blagajniški program ali geslo za druge programe in se razlikuje od vseh teh gesel.

 

Če nam pri uporabi pogosto zmanjkuje el.energije in nam s tem računalnik ugaša, moramo na računalnik priklopiti sistem za neprekinjeno napajanje - UPS. Ta naprava nam po izpadu el.energije, nekaj časa še vedno napaja računalnik, z el.energijo in v tem času lahko pravilno ugasnemo računalnik(Zaključevanje Windows-ov oz. ugašanje računalnika).

 

Če uporabljamo mrežno različico programov DL in želimo ugasniti več računalnikov, npr. na koncu dela ali pred najavo izklopa el.energije, je pomemben vrstni red ugašanja računalnikov. Zadnji se vedno ugasne strežnik oz.računalnik kateri hrani baze s podatki. Če veste kateri računalnik mora biti vedno prižgan, če želite delati s programom DL veste kateri je strežnik. Če niste prepričani kateri računalnik je to se morate pozanimati v podjetju Digital Logic.