Splošna navodila za DL programe

O oknih v MS Windows-ih

O oknih v MS Windows-ih

Predhodnja tema Naslednja tema  

O oknih v MS Windows-ih

Predhodnja tema Naslednja tema JavaScript se potrebuje za tiskanje  

Zgornji del okna - naslovna vrstica okna je sestavljena iz treh delov.

caption_okna

 

Levi del caption_okna_ikona vsebuje ikono. Če kliknemo z miško na ikono se odpre sistemski meni. Do sistemskega menija lahko pridemo s tipkovnico: ALT+PRESLEDNICA. Sistemski meni vsebuje ukaze, kateri se direktno nanašajo na okno. Še enkrat poudarjam, da se ukazi nanašajo le na trenutno okno in ne na podatke,ki se nahajajo v oknu. Ukazi so lahko v angleščini ali v slovenščini, odvisno od tega katero različico operacijskega sistema imamo inštalirano (angleško ali slovensko različico MS Windows). Okno lahko povečujemo, zmanjšujemo ali prestavljamo po ekranu. Okno je lahko maksimalne velikosti (ukaz Maximize v sistemskem meniju) in zavzema celotni ekran, lahko pa ga minimiziramo in je viden samo v ukazni vrstici, ki se vedno nahaja v spodnjem delu ekrana (Minimize v sistemskem meniju). Na začetku imamo največkrat okno velikosti, ki je nekoliko manjši od maksimalne velikosti in je ravno toliko veliko, da gredo vsi podatki, ki jih potrebujemo nanj. Ponavadi ne spreminjamo te začetne velikosti okna. Če se nahajamo v maksimiziranem ali minimiziranem oknu vzpostavimo predlagano velikost z ukazom Restore v sistemskem meniju.  Ko smo v tej predlagani velikosti okna (ni ne maksimizirano in ne minimizirano okno) lahko tudi spreminjamo velikost okna. Velikost lahko spreminjamo z ukazom Size v sistemskem meniju. Okno prestavljamo z ukazom Move v sistemskem meniju.  Z ukazom Close v sistemkem meniju zapremo okno.

 

Na sredini naslovne vrstice je naziv okna. Na desni strani so ikoneminimaximize   in nam pomenijo ukaze iz sistemskega okna Minimize, Maximize oz. Restore in Close.

 

Z miško okno najlažje premikamo po ekranu tako, da kliknemo z levo miškino tipko na Ime okna, ki je v skrajnem zgornjem delu  okna ( npr.:UPProgrami – Microsoft Word) in ne spustimo klika na miški, ampak z miško prestavimo okno kamor želimo. Ko smo dobili željeni položaj okna na ekranu miškin klik spustimo.

 

Z miško najlažje spreminjamo velikost okna, če je okno standardno in se da spreminjati velikost. Velikost z miško lahko spremnijamo le v primeru, da okno ni minimizirano in ne maksimizirano. Z miško lahko kliknemo na skrajni rob okna (na levi ali desni-za širino okna, spodnji ali zgornji strani- za višino okna) ali v enega izmed 4-ih kotov in ne spustimo miškinega klika. Tako premikamo miško in velikost okna se nam spreminja. Ko dosežemo željeno velikost miškin klik spustimo. Za minimize oz. Maximize najraje uporabljamo ukaze .

minimaximize.

 

Naj poudarim, da nekatera okna niso standardna in se nekaterih ne da minimizirati, nekaterih se ne da maksimizirati ali premikati.