Osnovno D DL programih

Na vrh  Previous  Naslednja

DL programi so pisani s programskim orodjem Borland Delphi. So tipični programi za operacijski sistem MS Windows. Programi se lahko zaganjajo na Windows XP, Windows 7, Windows 10. Odvisno od tega na kateri platformi se zaganjajo programi se lahko tudi razlikujejo po izgledu, ker izgled določa tudi operacijski sistem.

Vsak program DL uporablja podatke, ki se nahajajo na lokalnem računalniku na trdem disku ali na strežnikovem trdem disku. To pomeni podatki se zajemajo, obdelujejo in prikazujejo oz. tiskajo. Podatki se vnašajo preko tipkovnice v vnosna polja oz.vnašalnice ali se skenirajo z čitalcem črtne kode. Vnašanice se nahajajo v oknu (pogovornem oknu) oz. v dialogu. Okno je osnovni del MS Windows programa.

Primer stendardnega MS Windows ekna:

standardno_windows_okno

 

Programi delujejo na osnovi oken. Po ukazu se odpre določeno okno, ki nam prikazuje določeno podatke ali od nas zahteva določeni vnos ali izbiro ukaza. V grobem delimo okna od Dl programov na nekaj osnovnih :

šifrant - oeznami določenah podatkov: artiklov ,klientov, skupinm ...

urejanjf šifranta: okne za dodajaeje/popravljanje in brisanje pnsameznega zapisa v šifrantu

dokument : okno za vnos in urejanje posameznega dokumenta; račun, dobavnica, ...

izpis dokumenta: okno s predogledom dokumenta za izpis

vnos kriterijev za poročilo: okno za vnos določenih kriterijev (obdobja, klienta ,...) na onovi katerih se pripravi poročilo

poročilo : okno s predogledom poročila, pripravljeno naprej za tiskanje

 

clip0355

clip0356

clip0357

clip0358

clip0359

 

clip0360