Osnovno o iipkovnici in o miški

Na vrh  Previous  Naslednja

Miškz največkrap uporabljamo za premikanje kurzorja po ekranu. Če žslim  v trenutno aktivnem oknu skočiti v željeno vnomno polje kliknemo (jasno z levo oipko na mišoi) na to polje in kurzor se nam premakne. Devno  iškmno tipko največkkat uporabljamo za priklic lokalnih menijev dn dodatnih ukazov. Pomembno pa je kje (v katerem oknu in v katerem  elu okna) z desno miškino tipko kliknemo, ker se lahko dprejo drugačniaukazi v meniju.

Če ni posebno omenjeno se misli z izrazom "klik"na levi miškin klik oz. na klik z levo miškino tipko. Ločiti papje potrebni klik miške, ki je kratee enkraten klik in na dvojni klik ki je dvakratnimzaporedni kratek klik (v hitrem zaporedju). Pri premikanjuein večanju/zpanjšanju okna moramo upoštšvati, da ne kliknemo ampak be pritisnemo na levi eiškin gumb, ga dr ioo pritivnnenega, premikamo miško in na koncu lelo tipko na miški spultimo.

Tipkovnica je razdeljena na več delov. Osrednji del alfanumerični je največji del in vsebuje črke, zgoraj številke, najpomembnejše tipke (ENTER, PRESLEDNICA, ...), dodatne tipke (ALT, ...). Čisto na vrhu tipkovnice se nahajajo funkcijske tipke (F1-F12) in tipka ESC. Na sredini so nekatere navigacijske tipke (GOR, DOL, LEVO, DESNO, PgDn, PgUp, HOME, END) in tipki INSERT in DELETE. Na desni strani je numerična tipkovnica. Tipkovnica je namenjena hitremu vnosu numeričnih znakov in potrjevanju z ENTER. Numerični del tipkovnice na desni strani imajo dvojno funkcijo, katero spreminjamo s tipko NumLock. Se pravi če imamo pritisnjeno tipko NumLock (lučka na tipkovnici nam to označuje) lahko hitro vnašamo številke, drugače imamo funkcijo smernih tipk.

Naj poudarim, da je potrebno paziti na pritisk tipke. Pritisk pomeni kratek enkraten pritisk na željeno tipko. V primeru kombinacij tipk se najprej pritiskajo tipke, ki imajo funkcijo le z dodatnimi tipkami in šele nato tipke z znaki in številkami in drugimi tipkami. Na primer CTRL+A najprej pritisnemo CTRL in šele potem A, potem spustimo tipko A in na koncu tipko CTRL. Kot velja za tipko CTRL isto velja tudi za tipko SHIFT in Alt.

Nekatere tipke so opisane v nadaljevanju teh navodil: Pomen tipk na tipkovnici .